Azerbajdzjanska Kulturföreningen

Startsidan
Stadgar
Publikationer
Yttranden
Nyheter
Azerbajdzjan
- Syd-Azerbajdzjan
- Republiken Azerbajdzjan
Musik
Bilder
- Nationella musikinstrument
- Nationella kläder
- Städerna
Artikel & Dikter
Organisationer
Forum
Kontakta oss
 Senaste...
30-06-2006:
FORUMet är aktiverat.
 
29-06-2006:
Hemsidan har uppdaterats till en nyare version.

more>>
 

 Behöver läxhjälp?
Har du något skolarbete som du behöver hjälp med? Skriv gärna till oss på kontakt@karabakh.se eller i vårt FORUM, så hjälper vi dig med allt vi kan! HELT GRATIS!
 

AZERBAJDZJAN

Azerbajdzjan är ett fornt land. Historiskt sträcker den sig från Kaukasus i nord till Hamadan i söder, från sjön Gökcha och Urumijja i väst till Kaspiska havet i öst. Enligt fredspakterna Gülüstan (1813) och Türkmenchaj (1828) som hade slutits mellan Ryska Tsar Imperiet och Gadjarska Imperiet i resultat av krigen mellan dem, delades Azerbajdzjan in i två delar. Just från den tiden dök upp begreppen ”Nord-Azerbajdzjan” (dagens Republiken Azerbajdzjan) och ”Syd-Azerbajdzjan” (provincerna i dagens Iran: Väst-Azerbajdzjan, Öst-Azerbajdzjan, Ardabil, Zangan, Gazvin, Markazi, Hamadan).

Azerbajdzjanska folket formades i resultat av förening av folken -manner, medier, albaner och turkiska folkslag (hunner, kaspier, sabirer, kipchaker, oguzer), som hade bott i det vidsträckta territoriumet från forntiden. Kärnan av den azerbajdzjanska etnosen består av oguz-turkar. I formationen av det azerbajdzjanska folket, dess kultur, traditioner, musik och språk, är det främst manner, medier, albaner, araber och oguz-turkar som har haft den direkta inverkan.

Som ett oguz-turkiskt folkslag, delas azerbajdzjaner upp i följande huvudstammar: Az, Azer, Khazar (Kaspi), Turuk, Kuman, Qashqay, Göger, Shadili, Zengi. Språket som ingår i den altaiska språkgruppen, är ett turkiskt språk.

 

ur "Den Syd-Azerbajdzjanska Problematiken",
skriven av Ayda AMIR HASHIMI
Stockholm, 2005

 

Mer information kommer att läggas ut  inom en snar tid..

 
Copyright © 2004-2006 Azerbajdzjanska Kulturföreningen KARABAKH